Κυριακή 30 Μαΐου 2010

διαβάζοντας ιστορία της φιλοσοφίας

Αθήνα, 399 π.Χ. Δίκη του Σωκράτη. Η δίωξη βασίζεται στην κατηγορία ότι ο Σωκράτης  ήταν άθεος (ή πως πίστευε σε δικούς του θεούς) και αυτό που θα λέγαμε τώρα "διαφθορέας συνειδήσεων".

Στην πραγματικότητα βέβαια η αιτία της εχθρότητας εναντίον του ήταν ότι τον θεωρούσαν συνδεδεμένο με το αριστοκρατικό κόμμα.

Την ώρα της δίκης λοιπόν, ο Σωκράτης εξετάζει τον κατήγορό του Μέλητο, τραγικό ποιητή ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του "καλό άνθρωπο και αληθινό πατριώτη". Τον ρωτάει λοιπόν ο Σωκράτης, ποιοί είναι εκείνοι που κάνουν καλύτερους τους νέους; Ο Μέλητος στην αρχή αναφέρει τους δικαστές· κατόπιν, με την επιμονή του Σωκράτη, φτάνει, από σκαλί σε σκαλί, να πει πως όλοι οι Αθηναίοι, εκτός απ' τον Σωκράτη, βελτιώνουν τους νέους, και σ' αυτό απάνω συγχαίρει ο Σωκράτης την πολιτεία για την καλή της τύχη.

Είχε χιούμορ ο μπαγάσας.



πηγή: Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας του Bertrand Russel, μτφρ. Αιμ. Χουρμουζιου

4 σχόλια:

  1. Green, πάρε την "Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας" από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιμέλειας Anthony Kenny, εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ.

    Ο,τι καλύτερο έχω διαβάσει ποτέ πάνω στο θέμα των επιτομών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω υπάρχει στην οικογενειακή βιβλιοθήκη αυτό, θα το τσεκάρω. Μου αρέσει πάντως η προσέγγιση του Russell.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Russell είναι τόσο μεγάλη μορφή που "αλλοιώνει" λίγο τα πράγματα (έστω και με καλό τρόπο). Αν βρεις χρόνο, τσέκαρέ το για μία πιο ουδέτερη ματιά (αν και εξόχως κοφτερή) ;)

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχω ήδη δίπλα μου... σκοπεύω μόλις τελειώσω τα κεφάλαια του Russell για τον Πλάτωνα να δω και πως τα λένε οι "Οξφορδιανοί", μιας και ο Πλάτων είναι ιδιαίτερος (και μέχρι στιγμής μου είναι αντιπαθής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή